Čtenáře zajímá: Podprsenka Smích Pekelní sousedé
Buďte v obraze:
Newsletter

Náš jazyk je schopen vnímat celkem pět chutí – sladké, slané, kyselé, hořké a pak tzv. umami, což je specifický chuťový receptor, co nám umožňuje rozpoznat chuť některých aminokyselin. Pro nás typickým zástupcem hořkých potravin jsou zejména grapefruity, kapusta, brokolice, jehněčí maso nebo třeba ořechy.

Hořké potraviny jsou pro naše tělo zdravé s menším množstvím kalorií. Mají výrazný vliv na naši psychiku, mírní agresivitu a také pomáhají při hubnutí, kdy podporují odbourávání tuků a vyvolávají pocit sytosti. To však úplně neplatí o pivu, které sice patří do kategorií hořkých nápojů, ale je mnohem více kalorické.

Čtěte také: Přirovnání kávy aneb jak vyjádřit její chuť, vůni a závislost na kofeinu

A jak tedy přirovnat hořkou chuť jídla, či nápojů? Nejčastěji se samozřejmě nabízí připodobnění k již zmíněným grepům, či hořké kávě, ale naštěstí máme i další přirovnání:

Přirovnání hořkosti:

  • Je to hořké jako má nenávist.
  • Máš to hořký jako pelyněk.
  • Mě to přijde hořký jako špatný konec příběhu.
  • Uff, to je hořké jako čerstvě vymačkaný grep.
  • No povím ti, je to hořký jako Tonic.
  • Je to hořký jako žluč.
  • Hmm, to je hořký jako Fernet – bohudík.
  • Tohle je hořký jako život samotný.
  • No to je tak hořké, až se mi svírá jazyk.
  • To je panečku hořký jako káva bez cukru.
  • Fuj, to je hořký, jako když ti vybouchne hořčice v hubě.

Zakladatel serveru Přirovnej.cz a váš průvodce světem českých přirovnání již od roku 2010. Milovník dobrého humoru a lahodné kávy.

Exit mobile version